polski angielski
CMC-LOTOS - Strona główna
margines lewy
top lewy top prawy
 
Zapisz się do naszej listy mailingowej, by
być zawsze na bieżąco!




Czytaj poprzedni: Olej z konopii
Pobierz zawartość działu:
Czytaj następny: Surowa dieta
Tao Zdrowia

Olej arganowyPobierz:

drzewo arganoweOlej Arganowy to olej wytwarzany z ziaren drzew arganowych, które są cenione za swoje właściwości odżywcze, lecznicze i kosmetyczne.

Obecnie drzewa arganowe można spotkać tylko na niewielkim obszarze (700 – 800 tysięcy hektarach) południowo-zachodniego Maroko. Drzewo arganowe, zwane też „żelazny drzewem”, jest bardzo wytrzymałe i rośnie od 150-200 lat. Jest doskonale przystosowane do trudnych warunków klimatycznych Maroka. Wrastające głęboko w ziemię korzenie tego drzewa chronią glebę przed erozją i pustynnieniem. Drzewo arganowe pełni kluczową rolę w zachowaniu ekologicznej i ekonomicznej równowagi na tym terenie. Jednak w ciągu ostatnich 100 lat ponad 1/3 zasobów drzewa arganowego wymarła. W 1999 roku UNESCO wpisało drzewo arganowe na Listę Światowego Dziedzictwa.

olej arganowy - żarnaOwoce arganu są zielone. Wyglądają jak oliwki, jednak są nieco większe i bardziej okrągłe. W środku są orzechy z twardą łupiną, która stanowi ¼  wagi świeżego owocu. Argan w środku posiada ponad 3 nasiona, z których wyciskany jest olej. Ręczna metoda wytwarzania polega na wydobyciu z owocu orzecha, rozbiciu go, wyjęciu nasion i umieszczeniu ich na obrotowych żarnach. Później ziarna są mieszane z wodą by uformować ciasto, po czym następuje tłoczenie oleju. By uzyskać litr oleju, trzeba poświęcić około 15 godzin. Kobiety wyciskają olej z nasion, a łupiny służą, jako pokarm dla bydła lub do ogrzewania.
   
W ostatnich czasach zaczęto mechanicznie tłoczyć olej, co znacznie skróciło czas, jaki poświęcano na wyprodukowanie 1 litra oleju. Poza tym podczas mechanicznego tłoczenia nie dodaje się już wody do oleju, dzięki czemu olej może być dłużej przechowywany. Najbardziej czasochłonne jest rozbijanie orzechów nadal wykonywane jest ręcznie.

Olej arganowy charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem oraz  udokumentowanymi właściwościami zdrowotnymi.

drzewo arganoweJest to olej pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno z najlepszych nasion. Jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ogółem 80%) i zawiera w przybliżeniu 46% kwasu oleinowego i 34% kwasu linolowego. Kwas linolowy jest podstawowym kwasem, który nie może być syntezowany przez nasze ciało i tym samym musi być składnikiem każdej diety. W przypadku oleju arganowego dominują, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, z kwasem Omega-6, lecz bez kwasu Omega-3, który także powinien być składnikiem naszej diety, dlatego też nie można ograniczać się do używania w kuchni tylko tego jednego oleju. W kwasy Omega-3 bogaty jest olej rzepakowy lub mleczko sojowe.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za obniżenie poziomu „złego cholesterolu”. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są ważne podczas budowy ścian komórkowych i produkcji leukocytów. Olej ten zawiera ponad 2 razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Witamina E jest wspaniałym antyutleniaczem, neutralizującym wolne rodniki. Bogaty w przeciwutleniacze, glicerydy (95% to trójglicerydy) ma także właściwości przeciwzapalne. Może być używany, jako suplement diety.
Spożywanie oleju arganowego prowadzi do zwiększenia produkcji prostaglandyny 1 i prostaglandyny 3– hormonów, które wzmacniają układ immunologiczny, mają właściwości przeciwzapalne, a także wpływają na krzepliwość krwi. Dodatkowo stymulują działanie układu krążenia. Dieta bogata w kwasy linolowe i produkująca prostaglandynę jest polecana osobom z reumatyzmem i chorobami sercowo-naczyniowymi.

W medycynie naturalnej używany:

  • w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona,
  • w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty,
  • w obniżaniu ciśnienia, poziomu cholesterolu, zmniejszaniu ryzyka zawału serca, miażdżycy,
  • w leczeniu chorób skórnych, trądziku, poparzeń słonecznych,
  • przy problemach z włosami: wypadanie, rozdwajanie itd,
  • przy problemach z cellulitis,
  • jako środek spowalniający procesy starzenia się.

Zaleca się, by oleju arganowego nie używać do smażenia. Lepiej potrawy jest ugotować lub opiec na ruszcie, a olej dodać do smaku. Jest także świetnym dodatkiem do sałatek, pomidorów, grillowanej papryki, pieczonych warzyw, a także jako dodatek do zup i sosów, jako marynata do mięsa. Olej należy przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu spożyć możliwie jak najszybciej, gdyż olej bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe ma tendencje do utleniania się i jełczenia, a utleniony olej posiada dużo wolnych rodników, które odpowiadają za nowotwory oraz przedwczesne starzenie się.

Pobierz ten artykuł:
Pobierz zawartość działu: Tao Zdrowia

Czytaj poprzedni: Olej z konopii
Czytaj następny: Surowa dieta
   
  kwiatek
stopka mapa
Jeśli posiadasz ciekawe artykuły, które chciałbyś zobaczyć na łamach naszego serwisu, pytanie, sugestię lub propozycję zmian, czy też prowadzisz podobną działalność (sklep lub gabinet) i chcesz nawiązać kontakt - wyślij do nas swoje zgłoszenie.
LOTOS CMCtel: +48 (54) 251 34 99biuro@osrodekterapiinaturalnej.pl
   
Copyright © CMC-Lotos - wczasy odchudzające Wykonanie strony: Rafał Misiak i Sebastian Kubiś
Projekt graficzny: JKuik.design
Pozycjonowanie: Globnet
margines prawy