polski angielski
CMC-LOTOS - Strona główna
margines lewy
top lewy top prawy
 
Zapisz się do naszej listy mailingowej, by
być zawsze na bieżąco!




Czytaj poprzedni: Olej - krótka historia
Pobierz zawartość działu:
Czytaj następny: Olej z konopii
Tao Zdrowia

Olej kameliowyPobierz:

orzeszki kameliowe; kameliaOlej kameliowy, który jest jednym z dwóch głównych jadalnych olejów drzewnych na świecie, zwany jest „oliwą z oliwek Dalekiego Wschodu”. Olej kameliowy nie zawiera aflatoksyn. Zawartość kwasu oleinowego wynosi 78-86%! Może być również używany w leczeniu lipemii. Regularne spożywanie oleju kameliowego może zmniejszać przypadki występowania chorób, jak też przedłużać życie. Bezpośrednie zastosowanie oleju może wyleczyć ranę po oparzeniową, nawilżyć skórę oraz zapobiegać jej pierzchnięciu. To naturalny środek leczniczy i kosmetyk.
To cudowny olej o wysokiej jakości.

Rośliny kamelii uprawiane są głównie w Chinach. Jako zdrowy jadalny olej posiada różnorodne składniki odżywcze. Ma jasną barwę i czysty smak, ponieważ rośnie przez długi czas w blasku słońca bez żadnych zanieczyszczeń chemicznych jak nawozy sztuczne czy pestycydy. To również rarytas wśród tak wielu rodzajów olejów z powodu środowiska, w którym rośnie, okresu wzrostu, funkcji zdrowotnej i małej wielkości. Olej kameliowy jest nie tylko wyśmienity w smaku, ale to również fenomenalna substancja w medycynie. Ma wspaniały wpływ na ludzkie ciało, przede wszystkim, olej ten może zapobiegać schorzeniom serca i mózgu. Jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, a długotrwałe spożywanie może unormować gęstość krwi i w wyniku tego zredukować intensywność występowania takich chorób jak lipemia, nadciśnienie czy miażdżyca.
Po drugie, olej kameliowy posiada funkcję zapobiegającą gromadzeniu się tłuszczu. Jest lekkostrawny i szybko wchłaniany. Może zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu pod skórą i w ten sposób ułatwia utrzymanie sprawności fizycznej. Po trzecie, może odprowadzać wewnętrzne ciepło i wilgotność, jak też wzmacniać wzrost kości.
Olej kameliowy jest również dobry na system trawienny, bezpłodność, a także na odtruwanie organizmu. Może leczyć zaparcia i pomagać w rozwoju ludzkiego mózgu. Jest zatem szczególnie odpowiedni dla osób w podeszłym wieku, kobiet po porodzie oraz dzieci i niemowląt. Co więcej, olej kameliowy jest kosmetykiem, który może chronić skórę i zabezpieczać ją przed zmarszczkami i szorstkością. Zatrzymuje promieniowanie UV i umożliwia skórze nabranie jej naturalnej sprężystości, piękna i delikatności.
Stosowanie go do włosów, sprawia, że włosy stają się jaśniejsze i delikatne. Hamuje proces wypadania włosów i pomaga pozbyć się łupieżu.
Różne badania pokazują, że jeśli stosujemy go przez dłuższy czas, może pomóc regulować zawartość tłuszczu we krwi, kontrolować choroby wieńcowe i ciśnienie krwi, obniżać cholesterol itd.
Olej ten bogaty jest nie tylko w różne nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy oleinowe i linolenowe, ale również w różnorodne rodzaje mikroelementów, które nie mogą być uzyskane przez nasz organizm samodzielnie. Obfity jest w kwasy tłuszczowe i wiele rodzajów witamin.

Sposób użycia:
olej kameliowy można stosować do smażenia, gotowania na parze, przygotowywania sałatek. Może być również użyty do pielęgnacji urody, masażu czy jako baza do zastrzyków leczniczych i kosmetyków. Kiedy smażony jest w temperaturze 220°C w ogóle nie kopci, przez co okrzyknięty został najlepszym olejem kuchennym na świecie.

Pobierz ten artykuł:
Pobierz zawartość działu: Tao Zdrowia

Czytaj poprzedni: Olej - krótka historia
Czytaj następny: Olej z konopii
   
  kwiatek
stopka mapa
Jeśli posiadasz ciekawe artykuły, które chciałbyś zobaczyć na łamach naszego serwisu, pytanie, sugestię lub propozycję zmian, czy też prowadzisz podobną działalność (sklep lub gabinet) i chcesz nawiązać kontakt - wyślij do nas swoje zgłoszenie.
LOTOS CMCtel: +48 (54) 251 34 99biuro@osrodekterapiinaturalnej.pl
   
Copyright © CMC-Lotos - wczasy odchudzające Wykonanie strony: Rafał Misiak i Sebastian Kubiś
Projekt graficzny: JKuik.design
Pozycjonowanie: Globnet
margines prawy