polski angielski
CMC-LOTOS - Strona główna
margines lewy
top lewy top prawy
 
Zapisz się do naszej listy mailingowej, by
być zawsze na bieżąco!




Czytaj poprzedni: XI Zasad dietetycznych dr Jensena
Pobierz zawartość działu:
Czytaj następny: Olej kameliowy
Tao Zdrowia

Olej - krótka historiaPobierz:

Począwszy od starożytności, olej był nieodłącznym składnikiem diety większości kultur. Jest także powszechnie używany we współczesnej kuchni. Do czasów Rewolucji Przemysłowej, mechanicznie tłoczony olej, był produktem łatwo się psującym i wymagał spożycia w dość krótkim czasie.

Po przeprowadzeniu Rewolucji Przemysłowej, w większości wsi pojawiły się wytłaczarki oleju. Wkładano nasiona roślin oleistych do specjalnego lejka, umieszczano stalowy klin na nasionach, rozcierano je i wyciskano z nich olej, który spływał do specjalnych naczyń. Raz lub dwa razy w tygodniu przejeżdżano przez wieś sprzedając świeżo tłoczony olej. W domach był on przechowywany w ceramicznych naczyniach, które uniemożliwiały dostęp światłu. Naczynia zaś stawiano w chłodnych i ciemnych miejscach.

Obecnie czasy bardzo się zmieniły. Nauczono się tłoczyć olej w ogromnych ilościach i konserwować go, by mógł stać na sklepowych półkach przez wiele miesięcy. Chemiczna obróbka pozbawiła olej naturalnego smaku i koloru. Większość olei na rynku pozbawionych jest kluczowych kwasów tłuszczowych – kwasu linolenowego i linowego, omega 6 i omega 3. Podobnie rzecz ma się ze „zdrowymi” olejami, które z reguły są kupowane od dużych korporacji. Oleje takie są butelkowane i postawione na półkach ze zdrową żywnością z napisem – „tłoczony na zimno”. Problemem jest, że nawet jeśli są one reklamowane, jako oleje „tłoczone na zimno” to i tak proces ten przebiega w temperaturze 140-160 stopni Fahrenheita.
W takiej temperaturze olej zostaje pozbawiony swoich najcenniejszych substancji odżywczych.

Dotychczas naukowcy i lekarze ustalili, że do prawidłowego przebiegu procesów życiowych niezbędne są kwasy tłuszczowe, jako że odpowiadają one za produkcję Prostaglandyn – hormonów po raz pierwszy odkrytych w latach 60-tych XX wieku. I kwasy Omega 3 i Omega 6 wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i redukcję poziomu cholesterolu. W świetle współczesnych badań olej jest nieodłącznym elementem zdrowej diety.

Sprawę komplikują natomiast informacje, jakie pojawiają się w reklamach. Większość z nich wprowadza nas w błąd. W jednej reklamie słyszymy, że dany olej jest pozbawiony cholesterolu, w innej, że w 100% powstał z ziaren kukurydzy, jak gdyby to były istotne informacje. Dotychczas gdy jedna z podstawowych spraw nie zostaje wyjaśniona. Otóż, ani oleje roślinne, ani masła orzechowe nie zawierają cholesterolu. Cholesterol występuje tylko w tłuszczach zwierzęcych i jest produkowany przez organizm tylko w przypadku, gdy nadmierne spożycie tłuszczów zaburza równowagę w naszym ciele. Najważniejszą jednak rzeczą jest, czy jedzenie, które spożywamy, jest świeże, naturalne i pozbawione konserwantów. Czy oleje, które spożywamy są świeżo tłoczone i nierafinowane, czy też są utlenione i przetworzone.

Sprawą budzącą wiele nieporozumień jest tak popularny w większości kuchni, proces smażenia. Badania dowodzą, że smażony tłuszcz jest jedną z przyczyn nowotworów i twardnienia tętnic. Kiedy smażymy jedzenie, spalamy je. Oczywiście, podczas smażenia zmieniamy chemię molekuł oleju w dym. Zmienione molekuły nie pasują już do biochemicznej architektury naszego ciała. Nie dość na tym. Uniemożliwiają one naszym komórkom sprawne funkcjonowanie, co po pewnym czasie zacznie się objawiać chorobami.

Jeszcze do nie tak dawna w naturze nigdy nie występowały smażone tłuszcze. Dlatego też nasze ciała nie potrafią sobie poradzić z metabolizmem zmienionych molekuł olejów. Efektem tego są nowotwory i twardnienie tętnic Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, że u kucharzy, którzy w pracy przez wiele godzin smażą potrawy znacznie częściej występują przypadki zachorowania na raka płuc.

Najzdrowsze oleje - najbogatsze w nienasycone kwasy tłuszczowe, podczas smażenia stają się najbardziej toksyczne. Jedzenie, które na patelni, grillu czy w piekarniku nabiera brązowego koloru, nie nadaje się do spożycia. Brązowa część takiego jedzenia jest toksyczna. Jaki jest najlepszy olej do smażenia? Jeśli zależy nam na zdrowiu, to woda jest jedynym „olejem” nadającym się do smażenia.

Coraz częstsze spożywanie ciężkich tłuszczów powoduje szerzenie się różnych chorób. Tłuszcz z wieprzowiny, cielęciny, orzechów itd. jest naturalny, a nie syntetyczny. Nasze komórki używają go do budowy błon komórkowych jako paliwa oraz zapasów energii. Problem pojawia się w momencie, gdy spożywamy go więcej, niż jesteśmy w stanie użyć. Nadmiar tłuszczów powoduje, że płytki krwi są bardziej klejące, hamuje działanie dobrych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych i oddziałuje na insulinę.

Bardziej niż jakiekolwiek związki odżywcze naszemu organizmowi potrzebne są kwasy tłuszczowe. Są one podstawową substancją odżywczą, którą powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi. Dzienne spożycie powinno być w wielkości łyżki stołowej, a nie w miligramowych ilościach.

Cukier

Cukier, nawet w małych ilościach, jest dla nas zabójczy. Nasz organizm przekształca cukier w tłuszcze, które maja takie samo szkodliwe oddziaływanie na nasz organizm, jak spożywanie tłuszczów syntetycznych. Dodatkowo cukier:

  • niszczy zęby,
  • jest pożywieniem dla bakterii, drożdży, grzybów i komórek rakowych w naszym ciele,
  • utrudnia transport witaminy C i osłabia nasz system immunologiczny,
  • ponad 4-krotnie może zwiększyć poziom adrenaliny,
  • przyspiesza procesy starzenia,
  • usuwa z naszego organizmu cenne minerały jak wapń, chrom itd.
  • powoduje Cross-link białka.

Wszystkie rodzaje cukrów są niezdrowe. Nawet, jeśli zamieniamy biały cukier miodem, syropem ryżowym, brązowym cukrem, lub innymi słodzikami, szkodzimy sobie w podobnym stopniu. Wszystkie z nich dostarczają dużych ilości kalorii, które natychmiast są przetwarzane w organizmie na twarde tłuszcze. W ten sposób organizm broni się przed toksycznymi skutkami działania cukru.

Działanie kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe dostarczają nam energii. Dzięki nim w naszym organizmie podnosi się poziom tlenu, przyspiesza się metabolizm, poprawia się nasza wytrzymałość, co jest bardzo ważne dla sportowców, ludzi starszych, osób z nadwagą. Kiedy sportowcy spożywają odpowiednią ilość tłuszczów, ich sportowe wyniki znacznie się poprawiają.

Ostatnio stworzono suplement diety bogaty w kwasy tłuszczowe. Gdy podawano go psom i koniom, ich wyniki okazały się zaskakująco dobre. Nawet młode ptaki miały w sobie tyle energii, co dorosłe osobniki. Gdy środek ten podawano osobom starszym, zauważono, że ich poziom energii znacznie wzrósł, wolniej się męczyli, zachowywali się jakby regularnie uprawiali sport.

Większość tradycyjnych diet, które mają zapewnić człowiekowi dobrą formę, 15-20% kalorii dostarcza pod postacią tłuszczów. Dla porównania, w diecie Eskimosów (Inuit) 60% kalorii dostarczanych jest w postaci tłuszczów, które w większości pochodzą z tranu wielorybów, bogatego w kwasy Omega-3 i Omega-6. Dzięki temu nie występują tam przypadki zachorowań na cukrzycę, porażenia, ataki serca, nowotwory.

W tradycyjnych dietach występują obydwa kluczowe kwasy tłuszczowe. Są one nieprzetworzone i bogate w związki odżywcze z nasion lub orzechów, w zależności, z czego oleje są tłoczone. Jednak „udoskonalenie” procesu wytwarzania oleju, jaki dokonało się w ciągu ostatnich 100 lat, pozbawia olej jego najcenniejszych dla zdrowia właściwości.

Każda komórka w organizmie ma genetycznie wbudowany program budowy zdrowia, który działa właściwie pod warunkiem dostarczenia mu odpowiednich narzędzi – optymalna ilość kluczowych składników – potrzebnych do wykonania zadania. Bez nich nawet najlepsze geny nie są w stanie budować zdrowych komórek.

Są kwasy tłuszczowe, które nas zabijają i które nas leczą. Powinniśmy unikać pierwszych i dbać o to, by dostarczać organizmowi drugich. Nie powinniśmy stosować diety nisko tłuszczowej, ale starać się spożywać zdrowe kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek.

Gdy stosujemy w naszej kuchni oleje bogate w kwasy tłuszczowe, to powinniśmy uważać, by ich nie podgrzewać, nie wystawiać na działanie światła i powietrza, bowiem te czynniki pozbawiają oleje najważniejszych kwasów. Nigdy nie powinny być używane do smażenia, bo wtedy stają się dla nas trucizną.

Oprócz kwasów tłuszczowych potrzebujemy oczywiście innych składników odżywczych – minerałów, witamin, aminokwasów, itd. Jeśli ich nie ma w organizmie, kwasy tłuszczowe nie działają jak należy i mogą być nawet dla nas szkodliwe.

W Bamie miejscowa ludność używa oleju z konopi i oleju kameliowego. W tej chwili coraz rzadziej wytwarza się je w domach. Olej kameliowy jest głównie produkowany przy użyciu nowoczesnej technologii, co oznacza, że jest to olej rafinowany i w takiej formie sprzedawany w Chinach. Olej, który jest eksportowany do USA, jest reklamowany jako „tłoczony na zimno”. W rzeczywistości zawiera on 50% oleju rafinowanego, a pozostałe 50% pochodzi z pierwszego tłoczenia. Jednak maszyny wyciskające olej wytwarzają dużą temperaturę i nie można go zakwalifikować do oleju tłoczonego na zimno.
Na etykietkach oleju kameliowego często znajdziemy informację, że jest on produkowany z orzeszków dzikich drzewek kamelii. W rzeczywistości oznacza to tyle, że drzewka zostały zasadzone 30 lat temu i obecnie nie wymagają prawie żadnej pielęgnacji.
W Chinach raczej nie można znaleźć oleju z konopi w supermarketach, jest dostępny tylko w małych sklepikach na lokalnym rynku. Przeważnie nie jest rafinowany, przechodzi tylko przez etap pierwszego tłoczenia.
Jednym z najsmaczniejszych olejów, jaki udało mi się znaleźć był olej arganowy. Smak jego nie zmienia się, bez względu na to czy jest produkowany tradycyjnie, czy przy użyciu maszyn. Większość olejów w ładnych butelkach z etykietką dostępnych na światowym rynku jest nazwana ‘tłoczona na zimno”, ale ja nie spotkałem żadnego zakładu, gdzie proces tłoczenia był wykonany poprawnie. Urządzenia do tłoczenia oleju wytwarzają dużą temperaturę, a olej wytwarzany na żarnach jest przeważnie do użytku lokalnego.
Olej arganowy jest często używany także do celów kosmetycznych, przy czym cena jest 2-3 razy wyższa od oleju konsumpcyjnego. Proces produkcji omija tylko prażenie.

Niezależnie od tego, jaką dietę stosujemy, czy ćwiczymy czy nie, brak niezbędnych kwasów tłuszczowych musi doprowadzić do procesów degeneracyjnych naszego organizmu.

Pobierz ten artykuł:
Pobierz zawartość działu: Tao Zdrowia

Czytaj poprzedni: XI Zasad dietetycznych dr Jensena
Czytaj następny: Olej kameliowy
   
  kwiatek
stopka mapa
Jeśli posiadasz ciekawe artykuły, które chciałbyś zobaczyć na łamach naszego serwisu, pytanie, sugestię lub propozycję zmian, czy też prowadzisz podobną działalność (sklep lub gabinet) i chcesz nawiązać kontakt - wyślij do nas swoje zgłoszenie.
LOTOS CMCtel: +48 (54) 251 34 99biuro@osrodekterapiinaturalnej.pl
   
Copyright © CMC-Lotos - wczasy odchudzające Wykonanie strony: Rafał Misiak i Sebastian Kubiś
Projekt graficzny: JKuik.design
Pozycjonowanie: Globnet
margines prawy